Per què #TMB 51

Feu les vostres aportacions per impulsar una nova vaga com la de 1951 davant la pujada de preus de l’ATM-TMB a: https://tmb51.wordpress.com/espurna-tmb5/

 

LA HISTÒRIA DE LA VAGA DE TRAMVIES DEL 1951 A BARCELONA

La Vaga de tramvies fou el boicot que els ciutadans de Barcelona van fer a la Companyia de Tramvies de Barcelona al març de 1951.

El motiu inicial fou l’augment del preu del bitllet i el greuge comparatiu que s’establia amb el preu del mateix servei a Madrid, però la protesta expressava el profund malestar entre la població per les duríssimes condicions de vida de la majoria de la població d’ençà de la fi de la guerra civil espanyola, alhora que representà una de les primeres manifestacions massives contra el franquisme.

Durant dues setmanes, la població es negà massivament a utilitzar el transport públic, realitzà els seus desplaçaments a peu i participà en nombroses manifestacions de protesta. L’inici de la vaga fou espontani.

Més tard s’hi apunteren i li donaren suport militants de CNT, FNC, FNEC i altres; fins i tot fou detingut el dirigent del PSUC Gregori López Raimundo. El governador civil, Eduardo Baeza y Alegría, hi emprà la guàrdia civil en durs enfrontaments que provocaren morts el 12 de març. Finalment, tant ell com l’alcalde de Barcelona, Josep Maria Albert i Despujol, foren destituïts i la pujada de preus fou anul·lada.

(font: Wikipedia)

Un pensament sobre “Per què #TMB 51

  1. Hem de recuperar l’esperit del 51, en homenatge a totes aquelles persones que amb la seva indignació van demostrar la seva fermesa, i ho van aconseguir! 1951, 1957 i 2011… Què més ens cal per a reaccionar? Despertem, ciutadans, som consumidors, aquesta és la nostra força… Ja està be!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s